Naftos kainos įtaka akcijų rinkai

Interneto platybėse tenka aptikti antraščių: „pakilus naftos kainai, akcijų rinka patyrė kritimą“ ar „akcijų biržai šturmuojant naujas aukštumas, naftos kainos sumenko„. Deja, tai yra ganėtinai klaidinantis teiginys, ir šiame įraše aš jums pabandysiu atsakyti į klausimą, ar naftos kaina veikia akcijų rinką.

Atrodytų logiška, kad pakilus naftos kainai, šalies ekonomika kenčia, nes pabrangsta kuras, kuris tiesiogiai padidina transportavimo išlaidas, šildymą ir gamybą, todėl daugumos akcijų kainos turėtų kristi. Tačiau nesuklysiu teigdamas, kad brangstanti nafta gali simbolizuoti augančią ekonomiką, kaip kad buvo pastaraisiais metais: augant ekonomikai, didėja vartojimas, sunaudojama daugiau naftos, padidėja naftos paklausa, o tai lemia naftos kainos kilimą. Visi šie procesai veda link vieno – infliacijos padidėjimo.

Kadangi prekybos duomenys Nasdaq OMX Vilnius arba buvusioje Vilniaus Vertybinių Popierių Biržoje (VVPB) yra tik nuo 2000 metų, tad ir naftos kainos ir S&P 500 duomenis pasirinkau nuo tų metų. Koreliacijos skaičiavimui naudojau dieninius duomenis (galbūt, kas nors žinote, kaip naudojant MS Excel juos būtų galima greitai paversti į savaitinius/mėnesinius?).

Koreliacija

Kaip matome, koreliacija tarp naftos kainos ir OMX Vilnius indekso pokyčių 2000-2009 periode nėra didelė ir nerodo stipraus neigiamo ar teigiamo ryšio. Tad teiginys „Naftos kaina tiesiogiai veikia akcijų rinką“ nėra visiškai teisingas, bent jau day-to-day. Be to, reikia nepamiršti, kad mūsų šalies rinka yra besivystanti ir turi ilgalaikę kilimo tendenciją.

Nuosmukio metu koreliacija padidėjo dvigubai… Tai patvirtina teiginį, kad krizės metu įvairių turto tipų koreliacija juda link vieneto, nes beveik nesvarbu kokį turtą (akciją, paveikslą, NT, monetą,…) turėtume, jo kaina nuosmukio metu kris…

omxoil
Įdomumo dėlei paskaičiavau kokia būtų koreliacija tuo metu, kai naftos kaina nukrito nuo rekordinių aukštumų – 144dol. iki dugno ~40. O ji, pasirodo, buvo tik 0.3. Todėl šiuo atveju tikriausiai geriau būtų naudoti savaitinius duomenis…

omxoilsp
Paskutinis grafikas nesusijęs su įrašo tema, bet gali būti naudingas, nes parodo kokią grąžą būtumėte turėję, jeigu būtume laikę OMX Vilnius ar S&P 500 akcijų krepšelius arba naftos barelį :). Taigi, daugiausiai būtumėte uždirbęs jeigu sandėliuke būtumėte laikęs naftos barelį (p.s. Į akcijų krepšelius dividendai neįskaičiuoti, o tai gali šiek tiek pakeisti rezultatus…).

P.S. Ateityje turėtumėte išvysti ir daugiau panašių, o galbūt net ir įdomesnių tyrimų, nes šiuo metu mokomės ekonometriją, po kurios norėsis pritaikyti įgytas žinias :)

P.S.S. Iš ekonometrijos paskaitų išmokau, kad egzistuojanti koreliacija ne visa laiką parodo, jog egzistuoja ir ryšys tarp kintamųjų (kad vienas kintamasis tiesiogiai paveikia kitą).

Susiję įrašai

7 Responses

  1. 123 Says:

    cia getras bloga apie tokius dalykus: http://www.cxoadvisory.com/

  2. kafka Says:

    Ziurek, kaip skaiciavai koreliacija? Tiesiog nuo 2000 m. iki 2009m.? Pirma problema ta, kad skaiciuojant koreliacija paskaiciuojamas kiekvienos akcijos vidurkis, o nuo jo jau koreliacija. Kadangi tai nera stationary (nezinau lt. kaip verciasi) tai nedidele problema :)
    Kitas dalykas – birzu uzdarymo laikas. Iki siu metu, OMX birza uzsidarydavo, kai tuo metu prasidedavo reali prekyba nafta. Logiskai mastant, jei tie du dydziai susije, tai kaip OMX kaina galedavo nuspeti, kaip uzsidarys nafta birza?:)
    Siulau mesti ta Excel’i ir pabandyti R-project. Panasu i Matlab, open source, duomenis galima lengvai parsisiusti is yahoo. Is OMX susikelti irgi galima. Jei programavimas negasdina – zymiai daugiau galima nuveikti, tik reiks laiko paaukoti, kad geriau suprastum si softa ;)

  3. Justas Says:

    123, dėkui už nuorodą, paskaitinėsiu kas ten įdomesnio, kai jų internetinė svetainė pradės veikti.

    kafka, kaip visada dėkui už komentarus susijusius su koreliacija :)
    Skaičiavau paprastai, nuo 2000 iki 2009m., tačiau tavo antra pastraipa turi logikos ;)) Pabandžiau paslankioti duomenis, taip, kad naftos kaina paveiktų OMX Vilnius indeksą, ir tada gavau koreliaciją gavau 0.01. Bet ar taip galima manipuliuoti duomenimis ? Kadangi nuveikti daugiau norisi, tai turbūt laisvesnio kurso metu reikės išbandyti tavo minėtą programą… Šiuo metu su STATA kankinamės:)

  4. kafka Says:

    Man buvo kazkada noras pratestuoti ar s&p500 turi itakos omxBB. Vienas graikas investuotojas tikino mane, kad jam tai labai pelninga stategija – pasiziuri is vakaro kaip uzsidare s&p500, perki is ryto graikijos akciju ir pelnas garantuotas :)
    Bandziau issiaiskinti, ar ten ne random funkcijas mintyse jis pasirase, kas labai panasu.
    Taigi, testuojant tokia koreliacija as naudociau t-1(sp500 Close) vs t-0(omxbb Open). T – tai diena kuria norim testuoti. Yra tokia net funkcija lag(), problemos nebutu pratestuoti, nei ne dienu skaicius – ne visos dienos sutampa. Gal nebent testuoti savaitemis pavyktu.

  5. kafka Says:

    enjoy: http://www.investuotojas.eu/?p=268

  6. el_dorado Says:

    idomus postas, dekui Justai ;) pats dabar apsivertes FX t=0 ir t=1 koreliaciju paieskomis ir kitu ekonometriniu briedu, tai pagaliau suvokiau, kad ekonometrija vis tik neapsiriboja tik akademijos teoriniu taikymu ;) way to go !

  7. Justas Says:

    O taip, puikus motyvavimo būdas prieš ekonometrijos egzaminą :)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.