Surenkami mokesčiai, tenkantys vienam gyventojui

Netylant kalboms apie turimus sumokėti mokesčius ar apie būsimas reformas ir mokesčių pakeitimus, nusprendžiau paskaičiuoti ir pažiūrėti kurioje vietoje yra Lietuva pagal sumokamus mokesčius, tenkančius vienam gyventojui ir ar esame apkrauti per dideliais mokesčiais.

Vienas iš būdų nustatyti, ar šalies ekonomika yra apkrauta dideliais mokesčiais, yra pažiūrėti į surenkamus mokesčius procentaliai nuo BVP, tačiau per aukšta mokestinė našta ne visada teigiamai veikia BVP augimą. Kita alternatyva kaip įvertinti mokesčius – paskaičiuoti, kiek surenkamų mokesčių tenka vienam gyventojui.

Tai galima surasti pasinaudojus paprasta formule:  Surenkami mokesčiai/BVP  x  BVP /Žmogus = Surenkami mokesčiai tenkantys vienam žmogui. Skaičiavimams naudoti „Index of Economic Freedom“ duomenys.

Pirmajame grafike pavaizduotos Europos Sąjungos šalys pagal surenkamus mokesčiai vienam gyventojui.

mokesciaitenkantysvienamgyventojui

Lyginant su praėjusiais metais, Lietuva pasistumėjo į priekį ir šiuo metu surenkami mokesčiai tenkantys vienam gyventojui viršija $5600, o tuo tarpu mokestinė našta (Mokesčiai % BVP) yra antroje vietoje nuo galo. Tad tai tik patvirtina, kad neturėtumėme nertis iš kailio tvirtindami, kad sumokame per daug, o labiau pasistengti verslą ištraukti iš šešėlio.

Ir pabaigoje, Top 50 šalių išrikiuotų pagal šį rodiklį. Geltonai pažymėtos šalys pirmauja pagal nominalų BVP, tačiau grafike trūksta Kinijos, kurioje šis rodiklis tesiekia $1091.

taxesperperson

Spauskite ant grafiko norėdami pamatyti didesnį vaizdą.

Susiję įrašai

6 Responses

  1. kafka Says:

    Liuksemburga reikia mesti lauk – gadina visa vaizda:) Liukse mokesciai tikrai mazesni nei pvz. Belgijoje, bet itariu, kad skaiciavimus iskreipe zmoniu skaicius. Skaiciavimams reiktu naudoti rezitentus+piliecius. Rezidentu Liukse gyvena 60% :)

  2. Mr-Script Says:

    Įvertink tokį dalyką kaip atlyginimas. Kokia vidutinė alga Švedijoj ir Lietuvoj? Manau aišku kodėl ten mokesčių daugiau :) Ir asmeniškai manau, kad ten daug mažiau jaučia tą mokesčių įtaką :) bent jau neburba dėl to :D

  3. Justas Says:

    kafka,
    Dėkui už „inside“ informaciją, bet, net ir naudojant tavo nurodytus duomenis, Liuksemburgas vistiek būtų tarp lyderių ;)

    Mr-Script,
    Sutinku su visais tavo teiginiais, bet šito įrašo tikslas buvo parodyti, kurioje vietoje esam pagal surenkamus mokesčius vienam žmogui, o šį rodiklį galima pagerinti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, traukiant verslą iš gūdaus šešėlio ar skatinant užsienio investicijas :)

  4. Nyazoff - nematomaranka.lt Says:

    Dar būtų galima panaikinti pelno mokestį ir palaipsniui mokesčių surinkimas užaugtų iki Estijos lygio…

  5. Justas Says:

    Arba bent jau šiek tiek sumažinti.O ar daug yra šalių su nuliniu pelno mokesčiu ?

  6. Nyazoff - nematomaranka.lt Says:

    Europoje yra Estija ir Vatikanas.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.