Arbitražo galimybės Lietuvos Banke

Neseniai spaudoje pasirodžius daugybei straipsnių apie Lietuvos Banką, nusprendžiau ir aš pasiknaisioti po įvairius pranešimus ir savo „radinius“ pateikti tinklaraštyje.

Arbitražo galimybės

Perskaitęs keletą straipsnių Verslo ŽinioseDelfyje ir Respublikoje susidariau įspūdį, kad iki šiol (tikriausiai to daugiau nebebus) Lietuvos Banko darbuotojai turėjo puikias galimybes naudotis arbitražu: imi būsto arba vartojimo kreditą iš LB už 4.25% ir 8.5% atitinkamai ir džiaugiesi dvigubai mažesnėmis palūkanomis ( Liepos 23d,  1 metų VILIBOR: 9,82% + komercinio banko marža).  Atsiverti interneto puslapį ManoIndėlis ar ekvivalentą ir susirandi „padorų“ banką su padoriomis palūkanomis ir padedi meteliams. Skirtumas apie 1-5% – gyventi galima, o ir naktim devalvacija nesisapnuoja. Žinoma pinigus iš būsto paskolos panaudoti sunkiau, bet negi protingi žmonės nesugalvos kokio protingo būdo kaip juos panaudoti, pvz.: pirkti tėvų butą ?

Duomenys

Kaip rašo Verslo Žinios, šiemet LB išdavė 17 būsto paskolų už 4,5 mln. Lt (arba vidutiniškai po 264 tūkst. Lt.) ir 42 vartojimo kreditai už 0,4 mln. Lt ( arba po ~9,5 tūkst. Lt.). Tad prie atlyginimo dar galima vidutiniškai prisidurti po tūkstantį kas mėnesį (panaudojus būsto paskolą kitoms reikmėms), na bet vis tik realiau yra panaudoti vartojimo kreditą ir gauti 100 lt metinę premiją :)

Ir pabaigai kitos įdomybės iš straipsnių:

„…paskolas darbuotojams būtina teikti, kad šie galėtų išvengti viešųjų ir privačių interesų konflikto. Lietuvos bankas prižiūri komercinių bankų veiklą. Tačiau skolintis iš komercinių bankų ir laikyti juose indėlius centrinio banko darbuotojams nedraudžiama.“

„Turiu paskolą litais, nes esu absoliučiai tvirtai įsitikinęs, kad litas nebus devalvuotas. Palūkanos yra beveik tokios, kaip paskolų eurais, tik šiek tiek didesnės, – pažymėjo V. Geralavičius. – Visa ta isterija dėl lito devalvavimo, pradedant Seimu, išpūtė nepasitikėjimą litu. Mes žinome, kad litas nebus devalvuotas.“ Plačiau apie tai pakomentavo kurmis.org.

„R. Šarkinas „netikėtai“ pripažino, kad reikia keisti įstatymą ir dėl lengvatinių paskolų saviems. Taip pat sutiko, kad reikia susimažinti savo bei valdybos atlyginimus. „Aš visada sakiau, kad mano atlyginimas per didelis ir jį reikia mažinti„, – veidmainiavo R.Šarkinas.“

„Aš (Darius Petrauskas), žinodamas, kad turiu paskolą, nusišalindavau nuo susijusių klausimų sprendimų. – o kadangi jų šiais metais padidėjo 58 darbuotojai (praeitais dar apie 100) , tai ar lieka kam priiminėti sprendimus ?:)

Na ir pabaigai dar keletas faktų iš Vakaro Žinių, nežinau kiek jie yra patikimi, nes vien iš pateiktos R. Šarkino nuotraukos, dienraščio lygis neatrodo aukštas…:

  • R.Šarkino mėnesio alga siekia 25 tūkst. litų (turbūt ant popieriaus, nes Delfi skelbia šiek tiek mažesnį atlyginimą – 21 tūkst. litų.);
  • kad Lietuvos bankas savo darbuotojams iš visuomenės pinigų teikia kreditus už 3 kartus mažesnes palūkanas nei komerciniai bankai ( kaip jau buvo rašyta tekste, trys kartai nelabai gaunasi…)
  • kad pats R.Šarkinas gali būti suinteresuotas milžiniškomis komercinių bankų palūkanomis, nes turi net 7 solidžius indėlius tuose bankuose; ( VILIBOR’o niuansus savo tinklaraštyje nagrinėjo Antanas (Mr-Script) )

Susiję įrašai

3 Responses

  1. Mr-Scipt Says:

    Vakaro žinių siūlau iš vis neskaityt :)) Ten kažkokius absurdus rašo, nes jie pyksta ant Šarkino, o jis pyksta ant jų, krc. ilga istorija (pvz. http://www.ve.lt/?data=2009-07-23&rub=1065924814&id=1248333958 ) :))

    Šiaip šarkino alga nėra didelė. Pasidomėt siūlau kiek gauna tarkim FED, ECB ir pan. vadovai (ir imti santykį su vidutine alga – pamatysi, kad Lietuvoje dar pakankamai mažai gauna).

    Kad vidutinė darbuotojo alga 4000Lt pučia burbulą. Na ir ką? Tipo 4000Lt popieriui daug??? Na taip – daugiau nei vidurkis, BET ten reik atitinkamą kvalifikaciją turinčių žmonių. Seimūnai rėkia, neva per daug uždirba ten, o patys kiek uždirba?

    Paskolas, kad teikia darbuotojam tai irgi nematau nieko labai blogo. Jei turi pinigų, kodėl gi jų neskolinti? Nebūtina būti banku norint skolint. Palūkanos kitokios, nes jis nėra komercinis bankas. PVZ. jei aš tau skolinčiau pinigų, tai negi privalėčiau imti bankines palūkanas? Ne. Kokias norėčiau tokias imčiau – susitarimo reikalas. Taip ir ten. Nes primenu, kad ten nėra bankas (jis tik taip vadinasi :)) ), ten bankus prižiūrinti institucija.

  2. Jelena Says:

    Arbitrazo galimybe:
    Siemet nuo gautu palukanu teks GPM`a moket :(((

  3. Justas Says:

    Mr-Script, aš jų ir neskaitau, vakar tik kažkaip per googlą užklydau…:)

    Neteigiu, kad R. Šarkino alga yra labai aukšta, tačiau lyginti su FED, ECB ir panašaus kalibro institucijomis nelabai derėtų – ne tas atsakomybės lygis.

    O vidutinė alga tokia ir gaunasi, kai susidedi visus darbuotojus į vieną katilą (843) ir visą suma išdalini po lygiai (40,86 mln. Lt.). Na, o šaukiantieji, kad LB darbuotojai gauna per daug, tai tegu patys eina ten dirbti, tačiau pradžioj reikės sugebėti praeiti atranką: 100 į 1 vietą.

    Jelena, skaudžiai su tomis palūkanomis… Po mokesčių gaunasi beveik tokios pačios palūkanos kaip ir taupymo lakštų…

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.