Benzino Kainos Analizė

Naftos kainoms pramušus kelis pasipriešinimo lygius, tolimesnis jos brangimas gali dar tęstis, nes ekonomikos atsigavimas pasaulyje palengva greitėja, o tai teigiamai veikia naftos kainą, kuri šiandien pasiekė $85 ribą. Tuo tarpu EUR/USD valiutų pora juda aplink 1.36, o ateities kryptis labai neaiški.

Jau seniai norėjau paskaičiuoti ir sužinoti, kokią benzino kainos dalį sudaro nafta ir kiti komponentai. Tad, po vakarykščių antraščių apie brangstantį benziną ir kaltų nebuvimą, nusprendžiau galutinai išsiaiškinti kokios sudedamosios dalys įeina į vieno litro A95 benzino kainą.

Pradėsime nuo benzino kainos analizės.

Benzino kainą sudaro penki sudedamieji elementai:

  1. Akcizas – 1.5 Lt/l
  2. PVM – 21%
  3. Nafta, kurios kaina pastoviai kinta, o dabar kainuoja $85
  4. Degalinių antkainis – dažniausiai svyruoja intervale nuo 20ct. iki 30ct.
  5. Perdirbimo marža, kurios nustatyti iš turimų duomenų neįmanoma (o jeigu kas žinote būdą – parašykite).
benzino_kainos_sudetis

Kaip matome iš pateiktos diagramos viršuje, didžiausią dalį sudaro benzino akcizas (37%), naftos kaina + perdirbėjų marža (37%), ir PVM (21%). Vadinasi, daugiau nei pusė sumokamos benzino kainos atitenka valstybei. Tuo tarpu prekybininkai skundžiasi, kad apyvartos smarkiai sumažėjusios dėl nekonkurencingo akcizo, nes Lietuvoje akcizas benzinui siekia 1.5 Lt/l, o artimiausiose kaimyninėse šalyse jis yra žemesnis: Latvijoje siekia 1.312 Lt/l, o Lenkijoje – 1.478 Lt/l (1.648 PLN/l), o Estijoje tik 1.24 Lt/l. Vadinasi, dėl šiek tiek per aukšto akcizo pralošia visi: valstybė negauna pajamų į biudžetą, vairuotojai turi išleisti didesnę dalį savo pajamų kurui…

Kitas grafikas parodo detalią benzino kainos kompoziciją nuo 2009-01 iki 2010-04, o sudėję visas atskiras dalis gausite to laikotarpio benzino kainas Lukoil degalinėje.

mazmenine_benzino_kaina

Žinodami, kokią galutinio produkto dalį sudaro nafta, galime stebėti naftos kainą ir apytiksliai prognozuoti benzino kainą ateityje. Arba žiūrėti, kas kaltas dėl brangstančio benzino: degalinės, perdirbėjai ar naftos kainos? Dažniausiai kaltinami perdirbėjai ir degalinės, bet retai kas užsimena apie naftos kainą ir jos pokyčius. Žinoma, čia tenka daryti vieną prielaidą (galbūt ir teisingą), kad galutinė didmeninė kaina degalinėms nustatoma pagal tuometinę naftos kainą rinkoje nepriklausomai nuo kainos, kuria buvo įsigyti naftos bareliai…

nafta_benzino_kaina_2010

Ir pabaigoje, grafikas rodantis kiek procentų pakilo didmeninė ir mažmeninė benzino, bei naftos kaina nuo 2009 metų.

indexed

Naudoti duomenys: kurmis.org, Oanda ir Google.

Susiję įrašai

14 Responses

  1. Linas Says:

    Nuo 2009-01-01 iki 2009-09-01 PVM buvo 19%. Atrodo tai neatspindėta skaičiavimuose.

    Plius palyginai tik akcizus kaimyninėse šalyse, o ne benzo mažmenines kainas, nes bent jau kiek prisimenu ankstesnes analizes tai pas mus ne tik akcizas didesnis, bet ir tarpininkai (perdirbėjai, mažmeninkai) ima didesnę maržą.

    Dar plius (Orlen) didmeninė parduodamo benzo kaina nustatoma pagal konkrečią formulę, kuria man atrodo pagoogle’inęs rasi pagal tam tikro intervalo Brent kaina.

  2. Justas Says:

    Dėkui už patikslinimą, Linai, internete radau klaidingus duomenis, kad PVM padidintas tik nuo 2010-01, o kad naudoti skirtingi PVM turėtų matytis iš PVM linijos šoktelėjimo. Grafikai atnaujinti.

    Šio įrašo tikslas nebuvo atlikti konkurencingumo analizę ir lyginti visus kintamuosius lemiančius galutinę benzino kainą, o paaiškinti gan paprastus dalykus (kad žmonės negalvotų jog „jeigu dabar nafta kainuoja 85dol. tai jai pakilus iki 170dol. benzinas kainuos 8lt“ – pavyzdys iš komentarų). Plius, gauti tokius duomenis, kaip mažmeninė ir didmeninė benzino kaina, yra labai sunku. Jeigu ne Kurmis.org kaupiama duombazė, šitos analizės iš viso nebūtų… Bet ateityje galbūt pabandysime paanalizuosime ir kaimynų antkainius ir PLATTS įtaką :)

  3. Darius Says:

    benzino gamybos kaina yra apie 50ct uz litra http://ausis.gf.vu.lt/mg/nr/99/2/2biodeg.html

  4. Justas Says:

    Taip, tačiau šitie duomenys yra iš 1999 metų, tad šiuo metu kaina turėtų būti kitokia, nes technologijos keitėsi ir turėtų būti efektyvesnių būdų perdirbti naftą ir sutaupyti lėšų šiame procese, o kitas veiksnys būtų infliacija. Bet vis tiek dėkui už orientacinę benzino gamybos kainą.

  5. magnolija Says:

    „Vadinasi, dėl šiek tiek per aukšto akcizo pralošia visi: valstybė negauna pajamų į biudžetą, vairuotojai turi išleisti didesnę dalį savo pajamų kurui…“

    Šiaip jau ne visai taip, man rodos… ;) Idealiu (iš teorinės pusės) atveju, valstybė turi rūpintis visais žmonėmis, tiek vairuojančiais, tiek nevairuojančiais.

    Dėl taršos valdžia turėtų skatinti naudoti alternatyvias priemones. Vairuojantys taip pat turėtų kažkiek sumokėti nevairuojantiems, nes juos nuodija. Vairuojantiems reikia kelių, kurie neatsiranda iš niekur. Dar galėčiau tęsti, bet turėtų būt aišku, ką turiu omeny.

    Taigi yra natūraliai suprantama, kad automobilis netūrėtų būti nemokamas. Kaip logiškiausia apmokestinti? Aišku, pagal nuvažiuotą atstumą, nes koks nors fiksuotas mokestis mažai važinėjantiems neturtingiems bus peilis po kaklu, o turtingiems nelikus ribinių kaštų po tam tikro kilometro suteiks paskatinimą važiuoti daugiau nei priklauso.

    Ką daryti? Geriausia yra uždėti akcizą. Ir iš to laimi visi. Vairuotojai susimoka už savo malonumą. Nevairuojantys bet šiek tiek pamaloninami. Didesnis akcizas skatina ieškoti alternatyvių priemonių, jei jau nebeišgali daug važinėti. Iš mažesnių pardavimų pralaimi tik pelnu suinteresuotos kompanijos, valstybei bendras efektas – tik į naudą.

    Disclaimer. Šiaip aš esu silpna ekonomik, o šitos įdėjos iš T. Harford „Undecover Economist“ knygos (rekomenduoju ;) )

  6. Justas Says:

    Teko skaityti T.Hardford „Undercover Economist“ knygą, bet dėkui, kad priminei šias idėjas :)

    Tačiau vis tiek tikiu, kad dėl didesnio akcizo (nei kaimyninėse šalyse) pralošia visi, įskaitant ir nevairuojančius, nes pajamos gautos į biudžetą yra toliau išskirstomos viešajam sektoriui. Vadinasi, nevairuojantys žmonės gali patirti žalą įvairiais būdais: dėl nesurinktų pajamų gali pabrangti važinėjimasis viešuoju transportu, gali sumažėti pensijos ir pan.

    Todėl, didesnis akcizas skatina degalus piltis kaimyninėse valstybėse(!), o nuodyti vietinę bendruomenę!

  7. Audrius Says:

    Dėl didesnio akcizo išlošia valstybė (surenkama daugiau pinigų) nes benzino elastingumas mažas ir tai yra prabangos prekė, dauguma benzino naudotojų už benziną moka iš įmonės ar valstybės lėšų, o paprasti vartotojai naudoja dujas arba dyzeliną. O benzino akcizas tuo pačiu ir kaina, manau, kad neturi įtakos kur piltis furų vairuotojams, nes jie naudoją dyzeliną, o kaip žinia lietuvoje dyzelino akcinas vienas iš mažiausių EU.

  8. Remigijus Says:

    Bet didelės benzino kainos skatina nelgalia prekybą, rusija, baltarusija, visi pasienyje veža kurą ir iš to gyvena, tai net sunku suskaičiuoti kiek pelno pajamų praranda valstybė. Net kaune buvo sulaikyta taksistų kompanija kuri pylėsi kontrabanda, kaži kas iš to laimi?

  9. Justas Says:

    Benzino kainos Europoje: http://www.drive-alive.co.uk/fuel_prices_europe.html

  10. Valdas Says:

    na ir kas is to kad tu cia numetei europos saliu degalu kainas, tau neateina i galva,kad pas mus ekonomika dar silpna ir mes nepatempiam to lygio, nes daugumos paprastu darbuotoju algos, net nesekia europos saliu minimumo, o yra tris ar keturis kartus mazesnis, tai kaip galima taip nusisneketi, paprasti zmones lietuvoj dirba valdininkams ir korumpuotiems politikams ir yra skurdinami, o tu cia kainas degalu lygini su europos, tai algas europines palygink…

  11. Justas Says:

    Naftos rinka yra globali, o mes esame jos dalis, tad ir mokame atitinkamą kainą už kurą.

    O kad Lietuvos ekonomika šiuo metu nėra pačiame geriausiame taške, tai čia visiems aišku, tačiau tai nereiškia, kad Jūs su savo „kvaila“ akcija galite ko nors pasiekti.

  12. paulinahop Says:

    My name is Paulina. And I am a professional Content writer with many years of experience in writing.

    My primary goal is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several associations as a volunteer and have assisted in many ways.
    My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a full-time writer who started at an early age.
    I’m happy that I`ve already sold several copies of my poems in different countries like USA, Russia and others too numerous to mention.
    I also work in an organization that provides assistance to many people from different parts of the world. Students always come to me because I work no matter how complex their projects are. I help them to save energy, because I feel happy when people come to me for writing help.

    Academic Writer – Paulina – Ips-singapore Band

  13. Tracyacany Says:

    hop over to this web-site bumili ng pekeng pera

  14. philip Says:

    Thanks for visiting,
    I’m Philip.
    If you’ve ever been too tired and couldn’t finish a research assignment , then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing technique. I can also write the paper from start to finish.
    My career as a scholarly writer started during my school years . After learning that I was very able in the field of academic writing, I decided to take it up as a career .

    Skilled Academic Writer- Philip- iowafoodsystemscouncil.orgTeam

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.