Atlyginimai ir jų pokyčiai

Lietuvos statistikos departamentas dažnai pradžiugina įdomia informacija ir įvairiais statistiniais pjūviais. Šįkart akis užkliuvo už statistinės lentelės, kurioje pateikti įvairiuose sektoriuose mokami atlyginimai ir jų pokyčiai. Duomenis nusikopijavau, paformatavau ir paryškinau didžiausias reikšmes. Skaičiai lentelėje rodo procentinę dalį visų tame sektoriuje dirbančių (visą darbo laiką) darbuotojų,  gaunančių X atlyginimą. Kuo žalesnė dešinė lentelės dalis – tuo labiau apmokamas sektorius.

atlyginimai

Lentelėje matyti, kad „Finansinės ir draudimo veiklos“ ir „Informacijų ir ryšių“ sektoriai pirmauja pagal oficialų bruto atlyginimų dydį 2011 metais. Tuo tarpu „Apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikla“ ir „Kita aptarnavimo veikla“ pasižymi žemiausiomis oficialiomis algomis. Daugiau nei 20% dirbusiųjų visą darbo laiką Lietuvoje uždirbo mažiau nei 1000 Lt bruto (arba mažiau nei 825 Lt neto).

Kitas įdomus klausimas – kuris sektorius 2011 metais pasižymėjo didžiausiu atlyginimų augimu Lietuvoje? Norint tai sužinoti, tereikia atlikti kelis aritmetinius veiksmus, dar kartą suformatuoti ir padaryti išvadas.

atlyginimupokytis

Besidomintys Lietuvoje vyraujančiomis tendencijomis, turėjo atspėti teisingai – tai IT sektorius. Šiame sektoriuje atlyginimai augo sparčiausiai ir darbuotojų, gaunančių daugiau nei 3501 Lt bruto atlyginimą, padidėjo daugiausiai. Nesistebėčiau, jeigu ši tendencija išliks ir artimiausiais metais, ypač po pasaulinio lygio IT kompanijų atėjimo į Lietuvą. Žinoma, nereikia pamiršti, kad čia nurodyti oficialūs atlyginimai, o „juodųjų“ atlyginimų statistika atrodytų kiek kitaip, nes praeitais metais „Rait“ daryta apklausa parodė, kad net „44% apklaustųjų gyventojų sutinka visą ar dalį atlyginimo gauti vokelyje“…

Susijusių įrašų nėra... Atsitiktiniai įrašai:

7 Responses

  1. Petras Kudaras Says:

    Labiausiai netikėtas man buvo švietimo sektorius — tikėjausi, kad jų atlyginimai mažesni.

  2. Dzidas Says:

    Nesitikeciau pastovaus IT algu augimo – uzsienio imones ateina i LT del „pigios“ darbo jegos, o jei toliau taip augs, tai galima ir namuose susisamdyti.

  3. Justas Says:

    Taip, švietimo sektorius pasižymi ganėtinai neblogais atlyginimais, nors spaudoje dažnai girdimi šio sektoriaus atstovų nepasitenkinimo balsai. Būtų neblogai gauti pasiskirstymą tarp sektorių, nes galbūt mokytojai gauna mažiau ir eina į protestus, o universitetų atstovai daugiau ir taip užglaisto vidutinius atlyginimus. Kaip buvo pasakyta „statistika, statistika ir melas“…

    Sutinku, kad atlyginimų augimas yra baigtinis reiškinys, tačiau parako augimui dar tikrai yra.

  4. Antanas Baltrušaitis Says:

    Šiaip galėtų padaryti kas nors normalų šeimos pajamų tyrimą ir tų pajamų šaltinius. Nes kai pasižiūri į statistiką, tai atrodo toj Lietuvoj beveik visi yra vargšai, bet kai išeini į lauką ar bendrauji su žmonėm, neatrodo tas gyvenimas toks jau blogas daugumai. Tai tiesiog būtų įdomu pažiūrėti kiek šeimos pajamų sudaro oficialūs atlyginimai, juodi atlyginimai, siuntos iš užsienio artimųjų ir pajamos iš verslo/investicjų ir pan. Anonimiškai, gal kas nors disclose’intų savo income statment’ą :)

  5. Bangpūtė Says:

    Na, kiek mokytojai gauna, tai yra skelbiama viešai. Pvz., Vilniaus mokyklose: http://www.vilnius.lt/index.php?4171480710 Šiaip jau aukštesnę katgoriją turintys mokytojai gauna visai padorų atlyginimą.
    Iš universitetų kažkaip sudėtingiau surasti info… Panašu, kad skirtumas yra. Nors aš asmeniškai manau, kad jis ir turėtų būti.

  6. Atlyginimai Says:

    Šioje ataskaitoje, 59 puslapyje (http://www.lrv.lt/bylos/vyriausybes/2011ataskaita%20.pdf) matosi, kad mokytojų darbo užmokestis gerokai viršija šalies ir valstybinio sektoriaus vidurkį.

    Nors ekonomikos sąlygos ir buvo sudėtingos, mokytojų darbo užmokestį pavyko išlaikyti daugiau kaip 20 procentų didesnį už šalies atlyginimų vidurkį. 2011 metais vidutinis mokytojų atlyginimas 25,8 procento viršijo šalies ūkyje dirbančių asmenų vidutinį atlyginimą ir 18,6 procento – dirbančių valstybės sektoriuje.

  7. liepa Says:

    Geras dalykas būtų šeimos pajamų tyrimas :)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.